Mobilabonnement
0 / 52
Tale
0 min
Fri tale
Data
0 MB
20+ GB
Tags

Taletidskort

Hvad er det nu lige et taletidskort er? Hvornår og hvorfor kan det være en fordel at vælge et taletidskort, og hvornår og hvorfor kan det være en ulempe? og hvad kan det bedst betale sig at vælge? Taletidskort eller mobilabonnement? Det afhænger af flere faktorer. Alt det, kan du læse mere om her.

Hvad er et taletidskort

Det traditionelle taletidskort er en forbrugsafregnet aftale, hvor du betaler en fast pris pr SMS/MMS, du sender, pr minut, du taler og pr MB data, du bruger på din mobiltelefon. Med det traditionelle taletidskort betaler du altså kun for dit reelle forbrug, modsat et mobilabonnement, hvor du betaler en fast månedlige pris for en pakke typisk bestående af fri SMS/MMS og en bestemt mængde taletid og data og i nogle tilfælde også adgang til en eller flere musik eller streamingtjenester.

Nogle mobilselskaber er dog gået væk fra at udbyde taletidskort i den traditionelle form. De tilbyder forbrugsafregnede aftaler, som vi kender dem fra taletidskort, men opkræver også et mindre fast månedligt beløb, som vi kender det fra mobilabonnementer - i forbindelse med forbrugsafregnede aftaler en såkaldt mindstepris - f.eks. 19 kr. Det vil sige, at du hver måned som minimum vil blive opkrævet 19 kr. - også de måneder, hvor du ikke bruger din mobiltelefon. Bruger du f.eks. kun 15 kr. en måned, trækker mobilselskabet 19 kr. Bruger du mere end 19 kr. trækker mobilselskabet kun, hvad der svarer til dit forbrug. Sådanne aftaler kan betragtes som forbrugsafregnede mobilabonnementer. Du finder en oversigt over nogle af de mobilselskaber, der tilbyder taletidskort uden abonnement og taletidskort med en månedlig mindstepris her i oversigten over taletidskort.

Fordele ved et taletidskort

Det er en fordel at vælge et taletidskort, hvis man ikke bruger sin mobiltelefon særlig meget. Det gælder typisk børn og ældre mennesker. Fordelen er her, at du som udgangspunkt kun betaler for den tale, data og de SMS/MMS’er, som du bruger, og du kan dermed nemt kontrollere dit forbrug. Forbruget betales nemlig løbende fra ens taletidskonto hos ens mobilselskab. Når pengene på taletidskontoen er brugt, skal man sætte penge ind på kontoen for igen at kunne ringe og skrive fra mobiltelefonen. De fleste mobilselskaber tilbyder dog automatisk optankning, så du sikrer dig altid at kunne bruge din mobiltelefon. Det kan dog være en fordel for børn ikke at være tilmeldt automatisk optankning, så forældrene bedre kan kontrollere børnenes forbrug.

En del forældre vil sikkert også se en fordel i, at der findes enkelte taletidskort uden data. Mange ser en fordel i altid at kunne komme i kontakt med sit barn telefonisk, men ønsker ikke at barnet skal have adgang til at bruge data.

En anden fordel ved taletidskort er, at man kan købe en mobil taletidskort startpakke uden nødvendigvis at skulle registrere sig, hvilket gør det nemt for folk uden et dansk CPR-nummer - f.eks. turister eller udvekslingsstuderende - at få og benytte sig af et dansk nummer i en kortere eller længere periode.

Ulemper ved et taletidskort

En af ulemperne ved taletidskort er, at taksterne er høje sammenlignet med taksterne på mobilabonnementer. Du kan derfor hurtigt komme til at betale mere end det billigste mobilabonnement koster pr. måned. Det er derfor en god idé at sammenligne priserne på de billigste mobilabonnementer med prisen på det billigste taletidskort for at se, hvad der bedst kan betale sig økonomisk. Hvis du bare engang imellem bruger data på din mobiltelefon, kan det sjældent betale sig med et taletidskort, men sammenlign priserne for en sikkerheds skyld.

En anden ulempe ved taletidskort er, at der på taletidskort som udgangspunkt ikke er mulighed for at tilkøbe adgang til musik- og/eller streamingtjenester. For dem, der sjældent bruger sin mobiltelefonen, er det måske overflødigt, men ikke desto mindre er der flere muligheder med et mobilabonnement, og det skal man tage højde for, når man skal vælge om man ønsker et taletidskort eller et mobilabonnement. Hvad der er bedst og billigst afhænger af ens behov.

Taletidskort med data

Du kan med de fleste taletidskort, der er på markedet i dag, bruge data. Man betaler typisk for taletidskort med data pr MB data, man bruger. Prisen pr MB kan variere meget fra teleselskab til teleselskab, så hvis du vil have et taletidskort med data, er det en god idé at sammenligne priserne hos forskellige teleselskaber.

Der er dog også set eksempler på, at data afregnes anderledes. På et tidspunkt afregnede eksempelvis telmore taletidskort med data således, at man betalte 9,90 kr. pr. dag ved brug af mere end 10 KB data, og der var et maks forbrug på 100MB.

Når du skal vurdere om et taletidskort eller et mobilabonnement er den bedste løsning for dig, så vær’ opmærksom på om- og hvor meget data, du har behov for. Du kan nemt beregne, hvad der bedst kan svare sig for dig, når det gælder data, hvis du kigger på dit nuværende forbrug og sammenligner det med det prisen på data på taletidskort med data.

Forskellen på taletidskort og mobilabonnement

Som nævnt indledningsvist er en af forskellene på et taletidskort og et mobilabonnement, at taletidskortet som udgangspunkt er forbrugsafregnet, mens du med et mobilabonnement betaler en fast månedlig pris for en bestemt mængde SMS/MMS’er, tale og data. Hvis du har et mobilabonnement bliver pengene oftest automatisk trukket på din konto, mens du med et taletidskort som udgangspunkt selv skal indsætte penge på taletidskortet løbende og på den måde nemt kan holde øje med og justere dit forbrug. Mange mobilselskaber tilbyder dog kunder med taletidskort automatisk optankning, så du ikke risikerer lige pludselig at stå og ikke kunne bruge din mobiltelefon mere, fordi din saldo er gået i 0.

En anden forskel er i forhold til oprettelse og registrering. Med et taletidskort bliver du ikke nødvendigvis ikke registreret på samme måde, som når du opretter et mobilabonnement. Nogle taletidskort kræver en eller anden form for registrering, men der også findes taletidskort uden registrering. Det er en fordel for personer uden dansk CPR-nummer - eksempelvis turister eller udvekslingsstuderende, der er i Danmark i en kortere periode.

En sidste forskel på taletidskort og mobilabonnementer er, når det gælder data og musk- og streamingtjenester. Der er ofte data inkluderet i størstedelen af alle mobilabonnementer, mens der stadigvæk findes enkelte taletidskort uden mulighed for brug af data. På taletidskort med data afregner man ligesom med SMS/MMS’er og tale ud fra dit eksakte forbrug. Du kan se nogle af de mobilselskaber, der tilbyder taletidskort med data i oversigten her på siden. Musik- og streamingtjenester er enten inkluderet i et mobilabonnement eller også kan de tilkøbes, hvilket typisk ikke er muligt med taletidskort.

Taletidskort udlandet

Det kan være en dyr affære at bruge sit danske mobilabonnement eller taletidskort i udlandet. Afgifterne for at bruge sin mobiltelefon i udlandet (roaming) er typisk meget høje - i hvert fald, hvis du opholder dig uden for EU - og særligt brugen af data i udlandet er overraskende dyrt. Det kan derfor være en fordel at købe et taletidskort i det land, som du skal rejse til, så du blot skal betale efter de lokale takster. Hvorvidt det er en fordel med et lokalt taletidskort afhænger selvfølgelig af, hvor meget du har tænkt dig at bruge din mobil i udlandet. Du får typisk en SMS fra dit teleselskab, når du ankommer til et nyt land, hvor de oplyser priserne på roaming i det pågældende land. Du kan typisk også finde priserne på mobiltelefoni i forskellige lande på dit teleselskabs website.

Hvis du ønsker at købe et lokalt taletidskort til din rejse, skal du huske at sørge for, at din mobiltelefon ikke er sim-låst. Lad eventuelt dit normale sim-kort bliver hjemme. Når du køber et taletidskort til din mobil i udlandet, vil du få et sim-kort (med et andet nummer), som du skal sætte i din mobil.

Rejser du til et andet EU er situationen en helt anden. Den 15. juni 2017 trådte en ny lov omkring roaming-afgifter i EU i kraft. Den nye lov betyder, at du ikke skal betale ekstra roamingafgifter på rejser inden for EU. Du betaler samme pris for roaming i EU-lande, som du gør i Danmark.

Find det billigste taletidskort

Her på SparPenge.dk kan vi hjælpe dig med at finde billige taletidskort. I oversigten over taletidskort øverst på siden, kan du se og sammenligne priser på SMS/MMS, tale og dataforbrug på tværs af taletidskort fra forskellige teleselskaber. Du kan også se, om de forskellige taletidskort koster noget at oprette og i så fald hvor meget. Hos nogle teleselskaber er det gratis at oprette et taletidskort, mens andre tager penge for det. Hvis der er tale om rene forbrugsafregnede aftaler, vil der stå 0 kr" ved "abonnement". Hvis der er tale om en forbrugsafregnet aftaler med en mindstepris, og der således er tale om en abonnementsaftale vil den månedlige mindstepris stå skrevet ved "abonnement".

SparPenge.dk er en kommerciel tjeneste og modtager provision fra udbydere der omtales / henvises til. Lister omfatter ikke alle udbydere og produkter. Rækkefølge er påvirket af samarbejdet med udbydere. Info om produkter og tilbud indsamles fra udbyderne, og vi tager forbehold for fejl. Vi anvender cookies og registrerer adfærd jvf. privatlivspolitik og vilkår.

© 2024 Kodyl ApS • Niels Bohrs Vej 61, 2. • DK-8660 Skanderborg • kontakt@sparpenge.dk